Mini camping "La Chataigneraie"

Subtitle

De omgeving

 Corrèze

De Corrèze is een ontmoeting met de natuur, met de onmetelijke bossen en met hun mooie kleurpracht. Er zijn wilde rivieren en diepe meren, uitgestrekte heiden en de "gezondste frisse" lucht van Frankrijk.

U vindt hier unieke, talloze leisteengroeven, boomgaarden, rivieren boordevol forel en stille weides met wilde orchideeën. De talloze forten in de Corrèze herinneren aan de veelbewogen geschiedenis in de middeleeuwen. Ze vormen nu de stille getuigen van een luisterrijk en romantisch verleden.
Een vakantie in de Corrèze lijkt soms net een reis terug in de tijd. Maar ook een reis met alle comfort van heden ten dage. De vele kleine authentieke dorpjes gelegen in een zeer bosrijke omgeving met een prachtige natuur, maken de Corrèze een waar paradijs voor de actieve natuurliefhebber en hun kinderen. De "natuurlijke" gasten als edelherten, wilde zwijnen, vossen, otters, uilen, buizerd, arenden en raven wonen tussen de oude eiken, kastanjes en beuken, te midden van de prachtige plantengroei, die in dit gebied mede door de "gezondste" lucht van Frankrijk weelderig bloeit. Xaintrie

 In het oostelijk gedeelte van de Vallée de la Dordogne ligt een gebied met de exotische naam Xaintrie, verwijzend naar Saint Trie, een missionaris die misschien wel nooit heeft bestaan, maar die er door iedereen wordt gekend. Xaintrie is een rotsplateau op 600 meter hoogte. De dunbevolkte streek werd vroeger bewoond door Kelten en tegenwoordig voornamelijk door minder exotische veehouders. In de weilanden grazen de beroemde in familieverband levende Limousin koeien. De bossen leveren vuren-, eiken-, berken- en kastanjehout. Men zegt dat spinnen niet van kastanjehout houden, dus wordt het veel voor constructie van daken en kelders gebruikt. 

 Het is hier nog het echte Franse platteland, de rust wordt hooguit verstoord door een tractor. De huizen, schuren en zelfs de moestuinen zijn groot. De bewoners hebben altijd tijd voor een praatje, ze laten er alles voor uit hun handen vallen. Het weer is een favoriet onderwerp, het is te koud tot het te warm is, en te droog tot het te nat is. Om twaalf uur komt het leven tot stilstand, dan is het tijd voor een aperitief en `la soupe`. Bijna iedereen heeft wel een paar fruitbomen: kersen, appels, peren, vijgen, perziken, in de zomer is er dan een overvloed en loopt iedereen hoopvol de buren af of zij wellicht nog van plan zijn een taart te bakken of jam te maken.

De Xaintrie is een waterrijk gebied, overal hoor en zie je wel een watertje. De streek wordt gekruist door de Dordogne, de Maronne en de Cère en honderden beekjes die zorgen voor de voeding van deze rivieren. Dus zelfs in de droogste zomers is het er groen. In het landschap zijn nog veel sporen te vinden van de in 1888 door de phylloxera epidemie verdwenen wijnbouw. Maar 100 jaar later debuteerde met succes de rode "Mille et Une Pierres" en sinds een paar jaar de witte "Vin Paillé"-wijn. Je vindt in de Xaintrie niet de vele campings, waar de lagere Dordognestreek vol van is, maar het is een prachtig gebied voor de doe het zelver, je kunt er fietsen, wandelen, roof- en zangvogels ontdekken, paardrijden, de Dordogne per kano afvaren, forel vissen, noem maar op. Verder zijn er natuurlijk de vele muziekfestivals, ook serieuzere, zoals dat van Sedière en de brocantes, de vide greniers en de ciderfeesten. Ook kan je hier de oude tijden nog één keer meebeleven door een tocht te maken per GABARE. Dit waren primitieve platte houten boten die volgeladen met producten van het land naar Bordeaux afzakten. Aldaar werd alles verkocht - inclusief de boot - waarna men te voet terugkeerde om weer hout te kappen voor de volgende boot. Onderweg kun je dan genieten van de middeleeuwse stadjes en kastelen.

Voor en tijdens de honderd-jarige oorlog werd in de Xaintrie een keten van kastelen op zichtafstand van elkaar gebouwd, soms onderling verbonden door kilometerslange onderaardse gangen, uitgeschraapt in de kalkachtige ondergrond. Ook lang daarvoor werd flink wat uitgeschraapt, maar met het doel om het resultaat te bewonen of te gebruiken als kelder. Rondwandelend of fietsend komen de toppen van de Cantal telkens weer op een andere manier in zicht. Op een uur rijden afstand is zelfs een wintersportgebied op een hoogte tussen 1160 en 1250 km: le Lioran, met 60 km pistes en 125 km langlauf-loipen. Een schitterende ruïne hier vlak in de buurt : les Tours de Merle, liggend aan de Maronne. De Xaintrie behoort 's nachts tot de donkerste gebieden van Frankrijk, de heldere sterrenhemel biedt steeds weer een adembenemend schouwspel. Door het afwisselende landschap zijn er ook veel vogelsoorten te zien en soms loop je een hert, wild zwijn of vos tegen het lijf. Ook zien we regelmatig diverse roofvogels, de groene specht, uilen, vleermuizen en de vuursalamander.

Hier in de Xaintrie vind je geen gestresste, maar juist vriendelijke mensen die van de vroege ochtend tot de vroege avond de kost proberen te verdienen met landbouw, veeteelt en een beetje toerisme. Waar piepkleine restaurantjes je laten eten voor een paar euro’s. Vraag niet naar een menukaart, maar eet wat de pot schaft en je zult er geen spijt van krijgen (plate de jour).

In de zomer is er een ware verandering en komen de toeristen deltavliegen, wandelen, roeien en fietsen. Dan moeten de meisjes achter de kassa in de supermarkt ineens hun gesprekken kort houden. Desondanks voelt het publiek de sfeer automatisch aan en ontdekt men al snel de schoonheid van dit uitgestrekte en dunbevolkte stukje Frankrijk. 

Klimaat

In dit gedeelte van de Corrèze heerst een mild landklimaat, de gemiddelde zomertemperatuur ligt gemiddeld tussen 24 en 28 van 24 tot 26 graden. De laagste wintertemperatuur sinds de eeuwwisseling gemeten bedroeg eenmaal kortstondig -13 graden, gemeten een uur voor zonsopkomst. Daarna kun je al weer buiten in de zon lunchen, want de zon staat hier flink wat hoger en de dag duurt hier in de midwinter een uur langer dan in Nederland. De laagste temperaturen komen in de vroege ochtend, zo rond 7 uur voor. De gemiddelde regenval per jaar is iets meer dan in Nederland, maar de meeste regen valt in de late nacht, waarna het tegen zonsopkomst opklaart. Met Kerst kun je het ene jaar in de de zon buiten eten bij een temperatuur van bijna 20 graden maar een ander jaar zit je misschien in de sneeuw. Het is moeilijk voorspellingen te doen betreffende het weer, maar de zon staat hier in elk geval veel hoger aan de hemel dan in Nederland en dat is goed te merken, ook al omdat de dag hier in de winter een uur langer duurt, dus nauwelijks donkere dagen voor de Kerstdagen. Dan ligt er sneeuw op onze 550 meter hoogte, op een uur rijden afstand en 1000 meter hoger is het fantastische wintersportgebied van de Lorian. 

In februari begint de lente al aardig door te breken, de lentezon is hier zo'n 5 weken voor op die van Nederland. Rond zonsopgang is het meestal koud, maar in de loop van de ochtend wordt het snel warmer, je voelt de zomer naderen. Het peil van de stuwmeren stijgt door de smeltende sneeuw in de Cantal. Omstreeks Pasen gaan de terrassen aan de Dordogne gaan weer open, de flaneertijd is weer aangebroken. Maar voor de kano is de watertemperatuur echt nog te laag.

Hemelvaartsdag valt in de mooiste groenperiode van het jaar, met vergelijkbaar weer als dat in Nederland, alleen is de zon veel intenser. Het Pinksterweekend heeft meestal prachtig weer en is voor de Fransman aanleiding om uitgebreid uit eten te gaan, dan wel zelf een nog uitgebreider (middag-)maal te organiseren. En daarna begint de zomer en die kan duren tot ver in oktober. 

Winkels

Leyge is natuurlijk maar heel klein. Als je wat nodig hebt ga je naar Saint-Privat, 8 kilometer verderop. Hier zitten de bakker, de poelier, de bar-tabac, de kranten-en tijdschriftenwinkel, het postkantoor, maar ook een grote supermarkt met eigen slachterij, kledingwinkels, restaurants en leuke terrasjes. 

Op vrijdagochtend is er de wekelijkse markt.
Op deze markt verkopen boeren uit de omgeving hun groente en fruit, honing, crepes, anderen hebben kaas, eieren en worst, voor elk wat wils. Voor een uitgebreider assortiment en goedkope brandstof moet je naar Argentat of Tulle.

  

 Argentat in wintertooi 

We wonen ongeveer 20 km verwijderd van Argentat, een mooie toeristische stad met veel leuke winkeltjes. 

Ook zijn er diverse opstapplaatsen om op de Dordogne te gaan kano varen.

  

Je kunt hier in de buurt ook hele mooie wandelingen maken, bijvoorbeeld naar de Tours de Merle.